Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 egész tojás, 20 dkg margarin, 1 dl kefir, 3-4 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, csipetnyi cukor, 1 dl tej, köménymag
Elkészítés: Először elkészítjük a kovászt: a tejet langyosra melegítjük, beletesszük a pici cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen megkelesztjük (kb.10 perc). Egy nagy műanyag tálba beleszórjuk a lisztet, a késsel kis darabokra vágott margarint, a kovászt, a tojásokat (amiből pár kanálnyit félreteszünk a végére), a kefirt, a sót. Összegyúrjuk és meleg helyen kb. 20 percet pihentetjük, kelesztjük. Ha megkelt, nyújtódeszkán vékonyra nyújtjuk, és összehajtogatjuk a következő módon: először félbehajtjuk fentről le, majd majd lentről felé, végül jobbról fel és balról le. Ezt még kétszer megismételjük, húsz perces pihentetésekkel. Végül pogácsaszaggatóval apró pogácsákat szaggatunk ki a kinyújtott tésztából, amit előzőleg recés késsel rácsosra megvagdosunk. A tepsit margarinnal kenjük ki és liszttel hintjük be, a pogácsákat kézzel magasítjuk és belehelyezzük szépen sorba. Tojással megkenjük a tetejüket és mindegyikre pár köménymagot szórunk. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése